Logo hvid paa blaa Facebook Mynewsdesk
 

Undervisningspligtens 200års jubilæum

  14. august 2013
 • fb
 • tw
 • li
 • em
 • Undervisningspligtens 200 årsjubilæum fejres i år. Det er Danmarks Privatskoleforenings håb, at der er så mange skoler som muligt, der vil være med til at markere dette. Det er kernen i de frie skolers selvforståelse, at der ikke er skolepligt, men undervisningspligt. Festen bliver op til efterårsferien 2014.

  PRESSEMEDDELELSE

  I 2014 fejrer Danmark, at danske børn har haft ret og pligt til at modtage undervisning i 200 år. I anledning af første skoledag 2013 træder H.K.H. Kronprinsessen officielt ind som protektor for jubilæet "Skole i 200 år".

  Landsdækkende skolebal, udstillinger om læreren i ”gamle dage” og gammeldags skolemad på gader og stræder. Til næste år har Danmark haft undervisningspligt i 200 år, og det bliver fejret med et stort jubilæum, som markerer en af de vigtigste institutioner for danskerne: skolen. I spidsen for jubilæet står Kronprinsessen, der har takket ja til at blive protektor for Skole i 200 år.

  ”For mig har skolen en helt særlig status. Det er her, vi knytter de første venskaber, vi lærer at læse og vi tilegner os faglig viden og kundskaber, så vi kan forfølge vores drømme senere i livet. Det er også i skolen, at børnene kan udvikle en stærk fællesskabsfølelse og blive dygtigere til at samarbejde. Med skolen åbner der sig en verden af muligheder. Jeg glæder mig til at deltage i festlighederne og møde en masse engagerede og kreative børn og voksne, når vi fejrer skolens 200 år,” udtaler Kronprinsessen. 

  Vi skaber skolen, skolen skaber os

  Undervisningsminister Christine Antorini, som er formand for skolejubilæets styregruppe, glæder sig til samarbejdet med Kronprinsessen i forbindelse med skolejubilæet.

  ”Skolen er med til at forme os som mennesker samtidig med, at vi som forældre har indflydelse på, hvordan skolen skal fungere. Den er et af de vigtigste omdrejningspunkter i vores samfund, og vi skal fejre, at alle børn uanset baggrund nu i 200 år har haft ret til undervisning. Kronprinsessen er meget aktiv i forhold til at forbedre børns vilkår og læring, og jeg er meget glad for, at hun har påtaget sig at være protektor for skolejubilæet,” siger Christine Antorini.


  Om ”Skole i 200 år”

  • Jubilæet Skole i 200 år afvikles i hele 2014 med lokale og nationale projekter og arrangementer for både børn og voksne. Skole i 200 år støtter op om lokale arrangementer, både igennem jubilæets repræsentantskab, lokale samarbejdspartnere og via et opstartet skolehistorisk netværk for museer i hele landet. 
  • Der er, ud over de lokale projekter og arrangementer, foreløbig planlagt 40 større projekter, som skal gennemføres med private fondsmidler. Et af de første projekter, som har modtaget finansiering, er Lærer for Livet. Det er et treleddet projekt, som skal formidle lærerliv og lærerroller igennem 200 år, både som vandreudstilling, som udsendelser på DK4 og med en landsdækkende erindringsindsamling. Det er finansieret af Lærerstandens Brandforsikring. 
  • Blandt jubilæumsarrangementerne finder man udstillinger, skolemad på gaden, skoleteater, skolehistoriske bøger, koncerter og meget andet. For skoleeleverne er der blandt andet planlagt et digitalt undervisningsmateriale, en række illustrerede børnefagbøger og en temauge i uge 41 med Skolernes Motionsdag og skolebal som en festlig afslutning og kulmination på jubilæet for eleverne. 
  • Det er AU Library, Campus Emdrup (DPB), Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) på Aarhus Universitet og Undervisningsministeriet, der står bag jubilæet Skole i 200 år.