Logo hvid paa blaa Facebook Mynewsdesk
 

Debat: Har Antorini ambitioner for hele grundskolen?

  4. september 2013
 • fb
 • tw
 • li
 • em
 • Skoleforeningerne sætter spørgsmålstegn ved regeringens finanslovsforslag: Nedsættelsen af koblingsprocenten til 71%.

  Indlæg i Jyllands-Posten 04.09.2013 af Ebbe Lilliendal fra Dansk Friskoleforening, Kurt Ernst fra Danmarks Privatskoleforening, Søren Hansen fra Lilleskolerne og Thorkild Bjerregaard fra De Kristne Friskoler.

  Undervisningsminister Christine Antorini (S) vil satse på grundskolen, men desværre ensidigt på folkeskolen. De frie grundskoler kommer fra 1. januar 2014 til at mangle godt og vel 1.000 kr. pr. elev. Da det er en øvelse, som nu er blevet gentaget fire år i streg, er smertegrænsen nået. Øvelsen er født af den tidligere regering - under navnet "genopretningspakken" - og nu eksekveret af den siddende regering.

  De frie grundskoler kan vælge at sende regningen direkte videre til forældrene, men med den indlysende risiko, at skoleformen bliver for dyr for de fleste.

  Det har vi ingen som helst interesse i. Vi ønsker, at de frie grundskoler skal være en valgmulighed for alle i Danmark - uanset pengepungens størrelse, antallet af bogreoler eller eksamenspapirer.

  Socialdemokrater lufter med mellemrum deres forståelser om de frie grundskolers påståede manglende solidaritet og fællesskab.

  Hvilken arrogance, når Antorini i samme åndedrag hiver tæppet væk under skolernes økonomi og dermed hæmmer mulighederne for at tiltrække familier med en bred social profil.

  Den manglende politiske opbakning vil kræve skolelukninger, og måske er det dét, hele øvelsen går ud på?

  Det højeste karakterniveau

  Det er vanskeligt at få øje på andre forklaringer, når de frie grundskoler løfter opgaven både bedre og billigere samlet set.

  For mindre end to tredjedele af udgiften til folkeskolen sørger vi for det højeste karakterniveau og topplacering, hvad angår antallet af unge, der sikres en ungdomsuddannelse og videregående uddannelser. Vel at mærke med en elevgruppe, som matcher folkeskolen.

  Vi ser de frie grundskoler som en del af den danske grundskole.

  Det gør vi, fordi vi mener, familier er borgere i Danmark - uanset skolevalg - og dermed må kunne forvente politiske ambitioner og fair opbakning uanset skoleform.

  Der er over fire år sparet cirka en halv milliard kroner på statstilskuddet til de frie grundskoler.

  Det er det eneste uddannelsesområde, der udsættes for så store besparelser, i øvrigt trods løfter om det modsatte. Er der mon noget at misforstå? Næppe.

  Selv om det måske er forventelig, klassisk SF-og socialdemokratisk politik at fokusere enøjet på folkeskolen, er der til gengæld nok mange radikale vælgere, som skuffes over, at partiet er blevet helt og aldeles usynligt, når det gælder ambitionerne for den samlede danske grundskole - også de frie grundskoler.  Indlæg i Jyllands-Posten 04.09.2013