Logo hvid paa blaa Facebook Mynewsdesk
 

Åbenhed om skoletal kan skabe misforståelser

  2. februar 2016
 • fb
 • tw
 • li
 • em
 • Minister for Børn, Undervisning og Ligestilling, Ellen Trane Nørby, har ønsket at skabe åbenhed om grundskolernes resultater. Det har i dag resulteret i offentliggørelsen af et værktøj på Ministeriets hjemmeside, der gør data, som allerede er offentligt, mere tilgængeligt.

  Hvorfor mangler tallene?

  Når man som bruger af værktøjet klikker ind på en fri grundskole, vil man måske undre sig over, hvorfor der mangler visse tal og resultater. Det kræver en forklaring, der ikke umiddelbart er givet i selve værktøjet. Skolen har dog mulighed for at skrive ind, hvorfor skolens omstændigheder ser ud, som de gør, og hvordan skolen arbejder. Dette er måske er en god ide for ikke at skabe myter om frie grundskoler.

  Derfor!

  Her er nogle af de væsentligste opmærksomhedsfelter, når man skal læse om de frie grundskoler:

  Frie grundskoler er ikke forpligtede til at afrapportere elevfravær. Derfor findes tallene ikke.

  Frie grundskoler må ifølge loven ikke have specialklasser eller være specialskoler. Derfor står der 0 ved disse kategorier, når det drejer sig om frie grundskoler. Det betyder ikke, at skolerne ikke har specialundervisning. Skolerne er forpligtede til at give det, der kaldes enkeltintegreret specialundervisning efter elevernes behov.

  De frie grundskoler er ikke pålagt at benytte det trivselsværktøj, som folkeskolen skal benytte i forbindelse med trivselsmålingerne. De frie grundskoler har heller ikke adgang til at deltage i trivselsmålingerne, men kan få lov at benytte værktøjet i nogle korte perioder. Det er derfor ikke ensbetydende, at den frie grundskole ikke arbejder med trivsel, tester for trivsel eller har en god trivsel på skolen, når der ikke er angivet nogle tal fra trivselsmålingerne.

  Det ville være ønskværdigt, at de særlige vilkår for frie grundskoler fremgik eksplicit i forbindelse med værktøjet. Det gør det foreløbigt ikke. 

  Værktøjet kan fra i dag tilgås via denne adresse: uvm.dk/skoletal.