Logo hvid paa blaa Facebook Mynewsdesk
 

Hjørring Private Realskole på arbejde i Afrika

  7. marts 2016
 • fb
 • tw
 • li
 • em
 • Vi har modtaget denne artikel fra Hjørring Private Realskole:

  13 elever og lærer Birthe Jakobsen samt viceskoleleder Henrik Frand-Madsen fra Hjørring Private Realskole er netop hjemvendt fra det fattige Gambia i Vestafrika efter 19 dages frivilligt u-landsarbejde med særlig fokus på skoleudvikling af venskabsskolen, Anne Grethe School.

  På Hjørring Private Realskole går 10. klassernes studietur ikke bare til Berlin eller London. I stedet står den på frivilligt u-landsarbejde i Afrikas tredje fattigste land, Gambia. Hvorfor high-street shopping og museumsbesøg er skiftet ud med fysisk arbejde og undervisning af afrikanske børn i 35 graders varme, forklarer viceskoleleder Henrik Frand-Madsen, der sammen med 13 elever fra 10. klasse og lærer Birthe Jakobsen netop er vendt hjem fra årets tur, således:

  — Projektet her udspringer af vores forpligtelse til at hjælpe i den tredje verden, men skal også være med til at skabe stor personlig udvikling hos vores egne elever. En udvikling, der starter med forberedelserne hjemmefra, og som fortsættes nede i Gambia, hvor det er eleverne, der skal gå forrest og tage ansvar.

  Lidt som i Danmark – og så alligevel ikke

  Projektet finder sted på Hjørring Private Realskoles venskabsskole, Anne Grethe School i Gunjur i det sydvestlige Gambia, og i år har fokus været på skoleudvikling. Man har ønsket at efteruddanne ledelse og lærerstab, så de fremadrettet er i stand til at videreudvikle sig selv, en slags hjælp til selvhjælp. Men selvom den proces har visse ligheder med fx en sparrings- eller mentorordning med en anden skole i Danmark, så spiller de vidt forskellige grundforudsætninger en stor rolle i måden at gribe arbejdet an på i Gambia.

  — Først og fremmest bliver man nødt at tage udgangspunkt deres situation. Det nytter ikke noget at tro, at den måde, vi underviser på i Danmark, kan overføres direkte til et gambisk klasselokale. Når det så er sagt, så har vi faktiske introduceret en del af de redskaber, vi selv bruger herhjemme, til lærerstaben på skolen, bl.a. projektarbejde og brug af digitale lærermidler samt frikvartersaktiviteter i form af lege, fortæller Henrik Frand-Madsen og fortsætter:

  — En del af undervisningsmaterialet er faktisk udarbejdet af de elever, der var med dernede. Og at elever i 10. klasse kan være med til at efteruddanne lærere, illustrerer vist ganske fint niveauforskellen på de to lande. Ikke at der er noget galt i det. Tværtimod. For det betyder jo bare, at vores elever får et kæmpe selvtillidsboost, mens lærerne dernede bliver bedre undervisere. Og det er da hele projektet i en nøddeskal.

  Store fremskridt på kort tid

  Også mht. coaching af ledelsen har udgangspunktet været den forhåndenværende situation – ikke hvordan det ser ud i Danmark. Det har helt konkret betydet, at fokus har været på at vejlede skolens ledelse i at sætte mål og retning, herunder at lave plan for hele næste skoleår, afvikling af forældremøde samt introduktion til respons- og evalueringsgrupper. Henrik Frand-Madsen uddyber:

  — Sammenlignet med danske forhold er det selvfølgelig på et simpelt niveau, men de er voldsomt begejstret, og det kommer man langt med. Kombinationen af arbejdsiver og åbenhed over for nyt gør, at de rykker sig langt, hurtigt. Fx var det en dag pludselig dem, der indkaldte os til evalueringsmøde i stedet for omvendt, og så ved man da, man er på rette vej.

  Selvom eleverne fra 10. klasse på Hjørring Private Realskole er hjemme igen, betyder det ikke, de slipper Gambia helt. Resten af skoleåret vil de være tilknyttet en mentorordning, hvor de underviser elever på mellemtrinnet i indsigt i og forståelse for Vestafrikas udfordringer.