Logo hvid paa blaa Facebook Mynewsdesk
 

Nogen vil hellere dø end sige det til forældrene!

  7. april 2016
 • fb
 • tw
 • li
 • em
 • Søndagsavisen tager et aktuelt og alvorligt emne op ”digital mobning”. I en artikel d. 7. april interviewer avisen afdelingsleder fra Stenløse Privatskole, Lene Andersen og Charlotte Smerup, der er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår.

  BørneTelefonen får et stigende antal henvendelser fra børn og unge, der har fået delt kompromitterende billeder af dem. Charlotte Smerup fra Børns vilkår siger: ”De er bange for at vise forældrene de billeder, hvor de har vist deres bryster foran et webcam. De tror, at deres forældre vil blive vrede og kede af det og skammer sig over, at de kunne finde på at gøre sådan noget”.

  Vi er nødt til at lære dem, hvordan de skal begå sig

  I 2015 rykkede skoletjenesten ud 436 gange for at holde oplægget ‘Dit digitale liv’, hvilket er rekord. En af de skoler, der flittigt drager nytte af Børns Vilkårs konsulenter, er Stenløse Privatskole.

  ”Vi har hvert år Børns Vilkår ude i vores 4.-klasser. Det er der, eleverne begynder at gå i klub og får en mobiltelefon, og vi bliver nødt til at lære dem, hvordan de skal begå sig med den,” fortæller afdelingsleder Lene Andersen.

  Skolen har en meget klar mobilpolitik. Når eleverne kommer ind i klassen, skal de sætte mobilen i en holder, og når de er på ture, skal den være lydløs. Selvom skolen prøver at lære eleverne god mobiladfærd, går det alligevel galt uden for skoletid. Hun beretter om konkrete sager og siger: ”Derfor har vi altid elevernes digitale adfærd på dagsordenen.”

  Tankeløs deling

  Børns vilkår får bl.a. henvendelser fra børn og unge, der er blevet fotograferet i omklædningsrummet, og hvor billederne er blevet delt med hele klassen. Der er også mange eksempler på børn og unge, der i fuld tillid sender et billede til en ven eller veninde, som tankeløst deler det med en anden.

  Sidste år valgte Stenløse Privatskole at få Børns Vilkår ud til alle klasser fra 3. til 9. og supplerede med et forældrearrangement.

  ”Forældrene er meget lydhøre. Det er vigtigt, at vi har et samarbejde forældre og skole imellem. Selvom den digitale udvikling går så hurtigt, og det er svært at følge med, er vi forpligtet til at prøve,” understreger Lene Andersen.

  Tal med en voksen

  Hos Børns Vilkår prøver man at lære de unge, der ringer og skriver, at det er vigtigt, at de inddrager deres forældre eller en anden voksen: ”Selvom de synes, det værste er at fortælle det til deres forældre, så prøver vi at overbevise dem om, at sager, hvor de bliver forulempet digitalt, kun stopper, hvis de fortæller det til en voksen,” siger Charlotte Smerup.

  Læs Søndagsavisens artikel her

   

  SÅDAN KLÆDER DU DIT BARN DIGITALT PÅ:

  • Vær rollemodel, og spørg, om det er o.k., før du lægger billeder af barnet ud på sociale medier.
  • Lær dit barn, at man ikke må tage billeder af andre og dele dem uden først at spørge om lov.
  • Fortæl, at man ikke må skrive noget, som man ikke vil sige til den samme person ansigt til ansigt.
  • Forklar, at man ikke skal dele billeder af sig selv, som man ikke vil vise til sine forældre.
  • Fortæl, at så snart en besked er sendt, er den ude af ens hænder, og man har mistet kontrollen over det, man har sendt.

  KILDE: BØRNS VILKÅR