Logo hvid paa blaa Facebook Mynewsdesk
 

#klassenskanon - værdier for fremtidens samfund

  18. maj 2017
 • fb
 • tw
 • li
 • em
 • Elever i udskolingen og på ungdomsuddannelserne får nu mulighed for at sammensætte deres egen #klassenskanon med udgangspunkt i værdierne fra den Danmarkskanon, som danskerne har sammensat på tidligere kulturminister Bertel Haarders opfordring. Målet er, at børn og unge skal reflektere over og argumentere for, hvilke danske samfundsværdier de ønsker at tage med ind i fremtidens samfund.

  Undervisningsmaterialet består af 10 korte videoer, som formidler de 10 værdier i Danmarkskanonen, en tilhørende app og lærervejledninger. Med app'en på telefonen kan eleverne swipe sig frem til, hvilken kanontype de er. Materialet er målrettet samfundsfag i grundskolens udskoling og på de gymnasiale og erhvervsrettede ungdomsuddannelser.

  De enkelte klasser opfordres til at udarbejde en samlet præsentation af de værdier, som de er blevet enige om at prioritere i deres #klassenskanon og deltage i den landsdækkende konkurrence, hvor præmien er en kulturoplevelse for hele klassen.

  De tre vindere af klassekonkurrencen vil blive udvalgt af en ungejury med medlemmer fra Danske Skoleelever (DSE), Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO), Landssammenslutningen af Handelsskolelever (LH) og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). Juryen skal sammen finde tre vindere, som offentliggøres i december 2017.

  Fakta om Danmarkskanonen

  Initiativet til Danmarkskanonen blev taget af tidligere kulturminister Bertel Haarder i juni 2016 som et dannelses- og integrationsprojekt. Projektet skulle afsøge befolkningens holdning til de danske samfundsværdier og skabe øget kulturel bevidsthed. Projektet modtog i alt 2425 forslag fra privatpersoner, foreninger, organisationer, kulturpersonligheder m.fl.

  Udover den digitale indsamling blev der holdt 50 kanon-debatarrangementer på biblioteker og i kultur- og forsamlingshuse. Seks udpegede kuratorer tematiserede forslagene i 20 værdier, som befolkningen stemte om på www.danmarkskanon.dk. Der blev afgivet i alt 326.298 stemmer.  

  Læs mere

  Se videoen om konkurrencen (youtube.dk)

  Kilde: UVM