Introduktionskurser og brobygning

• Introduktionskurser

Introduktionskurser er vejlednings- og undervisningsforløb, som skal hjælpe elever med, at få afklaret hvilken ungdomsuddannelse de skal vælge. Introduktionskurser kan tilbydes i 8. klasse, men er ikke obligatoriske for de frie grundskoler.

Introduktionskurser skal samlet vare 5 dage. Dagene skal ikke nødvendigvis afvikles samlet, men kan strækkes hen over skoleåret.

Vælger en fri grundskole at tilbyde introduktionskurser til deres elever skal der, ud over de 5 dage, sættes undervisningstid af til forberedelse og efterbehandling af introduktionsforløbet. Dette kan enten gøres i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning eller af skolens leder.

Der kan etableres introduktionskurser på erhvervsuddannelsernes grundforløb, HTX, HHX, STX og HF.

Brobygningsforløb

9. klasse:

Brobygningsforløb skal give elever, som i 8. klasse vurderes ikke-uddannelsesparate, et bedre grundlag for valg af ungdomsuddannelse. Det er ikke obligatorisk for de frie grundskoler, at tilbyde brobygningsforløb til elever i 9. klasse.

Forløbet har en varighed på 2-10 dage. Det skal give eleverne et indblik i hvilke faglige, personlige og sociale forudsætninger uddannelsen kræver. Der skal derfor indgå faglig undervisning i den undervisningsform, som benyttes på ungdomsuddannelsen.

10. klasse:

Elever i 10. klasse skal deltage i brobygningsforløb eventuelt i kombination med ulønnet praktik med et uddannelsesperspektiv. Der er tale om en integreret del af undervisningen og forløbet skal være sammenhængende og tilrettelagt den enkelte elev.

Brobygningen i 10. klasse skal være afviklet inden 1. marts, skal udgøre 21 timer og skal omfatte mindst en erhvervsuddannelse eller erhvervsgymnasial uddannelse. Der skal tilbydes forløb på op til 5 dages varighed. Der kan desuden tilbydes ekstra frivillig brobygning til gymnasiale eller erhvervsrettede uddannelser eller ulønnet praktik. Den ekstra brobygning må højest udgøre 5 uger hvoraf højest 1 uge må være brobygning til gymnasial uddannelse.

Formidling og koordination

Det er Ungdommens Uddannelsesvejledning i det pågældende område, der forestår koordinationen og udsendelsen af eleverne til de specifikke ungdomsuddannelser.

Erik Juul Hansen

Chefkonsulent. Gymnasieområdet