”FARVEL efter 24 år, otte ministre og 35.000 flere elever”

27. november 2015
  • Magasinet Frie Skoler har interviewet Kurt Ernst. Det er blevet til en artikel med titlen: ”FARVEL efter 24 år, otte ministre & 35.000 flere elever”.

Ved årsmødet i oktober trådte Kurt Ernst af som formand for Danmarks Privatskoleforening efter næsten 25 år på posten. I artiklen siger han om det at stoppe:

»Jeg stopper ikke, fordi jeg har tabt pusten. Men i erkendelse af at der kunne komme et tidspunkt, hvor jeg gjorde. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke er lidt mærkeligt, at telefonen pludselig ikke ringer så meget, og mailboksen ikke er fyldt. Jeg skal lige finde mig selv og lære at tackle den tavshed. Det er en omvæltning, men giv mig lige lidt tid.«

De frie skoler må ikke blive mainstream

Kurt Ernst vender i interviewet mange gange tilbage til frihedsbegrebet: »De frie skoler må ikke blive mainstream - så bliver hele skolesystemet bare en stor kedelig grød. For at bevare frihedsrettighederne skal skolerne have vilje og lyst til at udfordre dem og bruge deres frihed til at række højere. De frie skoler giver kun mening, hvis man kan mærke værdierne, hvis man tør gøre noget anderledes, hvis man ikke bare giver eleverne færdigheder men også har en holdning til, hvordan færdighederne kan flytte dem til at blive livsduelige robuste mennesker«.

Privatskolerne bidrager til fællesskabet

Kurt Ernst har ofte måttet stå på mål for privatskolernes fremgang. Det gør han stadig, og han bliver lettere indigneret under interviewet blot ved tale om en påstand om, at der skulle være noget asocialt i at have sit barn i en privatskole. »At vi skulle ødelægge fællesskab, er noget ævl. Tværtimod bygger vi fællesskaber op. Og det er ikke bare til glæde for skolekredsen, det er til glæde for hele samfundet. Privatskoleforeningen publicerer snart en undersøgelse, der dokumenterer, at privatskolerne producerer forholdsvist dobbelt så mange mønsterbrydere som folkeskolen. Det er i den grad at bidrage til fællesskabet, og det skal vi være stolte af«.

Det har været meningsfuldt

Kurt Ernst afslutter interviewet med at erklære: »Hvis ikke det var for dåbsattesten, ville det være spændende at have taget 20 år mere som formand. Men det klager jeg ikke over, tværtimod, for det er jo beviset på, at jeg har holdt af det, jeg har lavet, og det har været meningsfuldt«.